Een Eurasier pup via de EVN

Waarom een pup?

Op dit moment is de gemiddelde wachttijd voor een Eurasier pup 3 jaar.

Voordat u verder leest op deze pagina even een kort moment om voor u zelf de volgende zaken op een rijtje te zetten:

 1. Een hond moet in de komende 12 tot 15 jaar IEDERE DAG minimaal 3 keer, waarvan minstens een keer 1,5 uur het liefst vrijlopend (zonder lijn) worden uitgelaten (regen, sneeuw, wind of zonneschijn).
 2. Een hond moet worden opgevoed (puppycursus is minimaal) maar ook na de puppycursus bent u niet klaar met de opvoeding. Een hond mag dan volgens literatuur met één jaar ‘volwassen’ zijn, maar hij blijft leren. Denk eens aan een cursus ‘gehoorzame hond’.
 3. U moet rekening houden met de hond als u werkt. Een hond houdt er niet van om lang alleen te zijn.
 4. U moet rekening houden met de hond als u met vakantie gaat – Niet iedere hond kan in een pension.
 5. U moet rekening houden met uw hond in uw sociale leven (vrienden, familie). Niet al uw vrienden of familie houden ook van honden.
 6. Een hond kost tijd en aandacht, net als ieder ander familielid (kind). U moet investeren in de relatie.
 7. Een hond kost geld, niet alleen voor dagelijkse voeding en verzorging, maar denk ook aan zaken zoals entingen en jaarlijkse gezondheidscontrole. Een hond kan ook ernstig ziek worden of een operatie nodig hebben.
 8. Een hond kan overlast veroorzaken (hondenpoep, blaffen). U als eigenaar bent verantwoordelijk voor de hond.

Al deze zaken gelden voor alle honden. Ongeacht welke afkomst, rashond of niet.
We willen graag dat u dat weet, want zeg nou zelf: er zitten toch al genoeg honden in asiels? Wees dus een kritische koper, koop niet zomaar een hond, omdat u verliefd bent geworden op een schattige hondenbaby.

Over Eurasierpups

Het komt steeds vaker voor, dat in kranten of op Internet honden worden aangeboden onder de naam Eurasier. Daarbij hebben wij vaak te maken met niet raszuivere dieren, maar op Eurasiers lijkende kruisingen die voor veel geld worden verkocht. Deze dieren hebben echter maar weinig gemeen met de Eurasier die door fokkers, aangesloten bij de Eurasier Vereniging Nederland, wordt gefokt.

Om de kwaliteit van dieren uit gecontroleerde fok te onderscheiden, hebben onze Eurasier een soort internationaal keurmerk het IFEZ-certificaat. Uitgebreidere informatie hierover vind u op de website van de  IFEZ.

Hoe weet u of een fokker verantwoord Eurasiers fokt?

 • De fokker is lid van een Eurasier rasvereniging.
 • De pups krijgen een officiële door de FCI erkende stamboom mee.
 • Heel belangrijk is dat Eurasierpups in huiselijke kring geboren worden en zeker de eerste 8 weken van hun leven opgroeien met – en tussen – de familie van de fokker.
 • Ook mag er nooit meer dan 1 nestje in huis aanwezig zijn, want de fokker dient veel tijd te hebben voor de pups. Deze leren al vanaf de eerste dag alles wat er in een normale familie allemaal gebeurd, bijv. stofzuigen, kinderen die spelen, muziek enz. (Dit is echt heel belangrijk voor een van nature gereserveerde hond als de Eurasier, want hierdoor leren de honden al vroeg open te staan voor de buitenwereld en weinig angst te vertonen).
 • Het moge duidelijk zijn dat een Eurasier die opgroeit in een kennel dit bovenstaande mist en is daarom nooit en te nimmer een goede keus is voor een evt. aankoop.
 • Ouderdieren dienen in ieder geval te zijn onderzocht de op Heupdysplasie, Patella Luxatie, erfelijke oogafwijkingen en de schildklierfunctie. Natuurlijk staat het u vrij om de fokker naar de uitslagen van deze onderzoeken te vragen.

Natuurlijk willen we allemaal een fijne, lieve mooie en gezonde hond.

Pas daarom op voor een impulsieve koop waar u later spijt van heeft.

Een pup van de Eurasier Vereniging Nederland

Vrijwel alle fokkers van Eurasiers in Nederland zijn aangesloten bij de Eurasier Vereniging Nederland. Dit betekent dat als u graag een EVN pup wilt, onze vereniging u daarbij behulpzaam kan zijn. Het aantal nestjes per jaar is beperkt, we hebben alleen fokkers die het fokken als hobby hebben, niet als broodwinning. De EVN werkt met een centrale wachtlijst voor mensen die graag een Eurasier pup willen. Om op deze wachtlijst te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

 1. U neemt contact op met onze pupinfo
 2. U gaat meerdere Eurasiers in de levende lijve ontmoeten (de pupinfo helpt u hierbij).
 3. U vult het lidmaatschap / wachtlijst formulier volledig in en stuurt dit ondertekend naar de ledenadministratie. Lidmaatschap kost: € 30,00 per jaar + € 10,00 inschrijfgeld (eenmalig). Gezinsleden betalen € 8,00.

De positieve kant van dit wachten is echter dat dit u wel de gelegenheid geeft om u te verdiepen en voor te bereiden op de komst van uw eigen puppy als nieuw gezinslid. Hoe u dat doet? De EVN en haar actieve leden organiseren met regelmaat gezellige activiteiten die vaak druk bezocht worden en waarbij u honderduit vragen kunt stellen aan de mensen die zelf al een Eurasier hebben, of gewoon kunt genieten van zoveel mooie Eurasiers bij elkaar. Dus ook al hebt u nog geen Eurasier, u bent van harte welkom! Een aankondiging van een EVN activiteit verschijnt op de nieuwspagina en de agenda van onze EVN website eurasier.nl. Ook wordt een activiteit geplaatst op de EVN pagina op Facebook en op de EVN pagina op Instagram.

De bemiddeling

Om de fokker in de drukke tijd van het groot brengen van een nest iets te kunnen ontlasten is een van onze vrijwilligers – en tevens bestuurslid – belast met het bemiddelen in het contact tussen de toekomstige eigenaren en de fokker. U zult dus niet direct contact hebben met de fokker van uw toekomstige pup, maar gecontacteerd worden door iemand van Eurasier info & Bemiddeling. Wanneer u akkoord gaat met kennismaking met een pup uit het betreffende nest worden de contactgegevens van de nieuwe eigenaren en de fokker beiderzijds uitgewisseld.

 1. De EVN brengt aan de fokker van een nest dat binnen de EVN gefokt wordt, per pup € 25,-  kosten in rekening voor geleverde diensten van de Eurasier info & Bemiddeling.
 2. Bij het begeleiden en bemiddelen van een pup uit het buitenland op verzoek van de koper brengt de EVN tevens € 25,00 in rekening bij de koper van een pup, voor geleverde diensten.

De kosten van een pup

De EVN hanteert een maximumprijs voor een pup van € 1.650,- (zestienhonderd en vijftig euro). Hierbij is het bedrag voor de borg niet inbegrepen. Meer informatie over het hoe en waarom van de borg en de hoogte hiervan kunt u natuurlijk ook via onze pupinfo krijgen, of op onze pagina over de medische keuring.