Er komen eind oktober pups aan. Zet uw wachtlijststatus op inactief als u dan geen pup kunt ontvangen door een e-mail te sturen naar [email protected].

Informatie over shows

Tentoonstellingen en Eurasiers

De EVN vind het belangrijk dat Eurasier eigenaren op de hoogte zijn van de hoge eisen die aan het ras gesteld worden. Via exposities of shows kunt u daar op een leuke manier kennis mee maken. Zowel op de website als in het clubblad vindt u soms uitnodigingen voor tentoonstellingen. Ook op de website van de Raad van Beheer vindt u een uitgebreide tentoonstellingsagenda. Daarnaast zien wij u, als Eurasier eigenaar, als ambassadeur van het ras en kunt u geïnteresseerden in het ras informeren over onze geweldige honden.

Wat wordt er verwacht op een show?

Op een show wil een keurmeester uw hond goed kunnen bekijken. Het is dus de bedoeling dat u alle mooie kanten van uw viervoeter goed laat zien.
Hierbij wordt gelet op de volgende punten:

  • De keurmeester wilt het gangwerk van uw hond kunnen zien, daarom is het de bedoeling dat u een klein stukje rent met de hond en ervoor zorgt dat de hond in een mooi rustig drafje loopt. Vaak is dit in een rondje en staat de keurmeester in het midden, maar het kan ook een lijn of een driehoek zijn.
  • Ook wil de keurmeester de lichaamsbouw van uw hond goed kunnen beoordelen. Hiervoor is het noodzakelijk dat uw hond rustig kan blijven staan. Dit is goed thuis te oefenen. Daarbij zal de keurmeester uw hond ook willen betasten, onder andere ter beoordeling van de zogenaamde “bone”. Leer uw hond dus dat hij of zij zich door vreemde mensen over de rug en de poten laat aaien. Over het algemeen hebben Eurasier hier meer moeite mee, maar ook hier baart oefening, baart kunst. Bij reuen zal de keurmeester hier ook de testikels willen voelen.
  • En als laatste zal een keurmeester het gebit van de hond willen zien. Ook dit is weer goed te trainen. Heeft uw hond hier moeite mee? Dan mag u gerust vragen of u het gebit zelf mag tonen.

Show verloop

Over het algemeen gaat het er bij een keuring als volgt aan toe: alle honden die in een bepaalde klasse ingeschreven staan, staan op een rij. Hierbij is het de bedoeling dat de hond staat, zodat de keurmeester zijn of haar houding goed kan beoordelen. Daarna zal de keurmeester een kort rondje lopen langs alle honden om te kijken wat er allemaal in de ring staat. Er zal gevraagd worden met zijn allen een aantal rondjes te lopen, probeer hierbij enigszins te letten op de afstand tussen jou hond en de voorganger. Vooral bij reuen in een kleine ring wil dit nog wel eens voor akkefietjes zorgen. Wanneer dit voorbij is zal de keurmeester elke hond individueel gaan beoordelen.
Bovenstaande punten worden beoordeeld en tegelijkertijd schrijft een lid van het ringpersoneel het keurrapport met de beoordeling van de keurmeester. Soms duurt dit een tijdje, maar het is eigenlijk de bedoeling dat de hond dan constant mooi voor de keurmeester staat. Daarna mag u weer in de lijn met andere honden gaan staan en zal de keurmeester hetzelfde doen voor de andere honden. Als alle honden geweest zijn moeten ze vaak nog een rondje lopen en daarna zullen ze geplaatst worden. That’s it!

Tips

  • Probeer ervoor te zorgen dat uw hond altijd tussen u en de keurmeester instaat tijdens het lopen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar bij bepaalde wanneer de hond achter u loopt kan de keurmeester niet alle facetten van het gangwerk goed beoordelen, en dit beïnvloed het uiteindelijke rapport.
  • Stem uw kleding af op de hond. Als u een zwarte Eurasier heeft en een zwarte broek draagt komt uw hond misschien niet zo goed tot zijn recht. Terwijl hij/zij zo mooi is!
  • Oefen! “Oefening baart kunst” is een welbekend gezegde, maar de onderdelen die aan bod komen bij het showen zijn allemaal prima thuis of buiten te oefenen. Op die manier wordt het makkelijker voor u en uw hond. Heeft uw hond moeite met het betasten? Vraag relatief vreemde mensen in uw kennissenkring eens of ze hem willen aaien. Op die manier zit er niet direct druk van een show achter, maar kan de hond wel oefenen met aanrakingen van vreemden.
  • U zou ook eens kunnen kijken of er ringtraining wordt gegeven bij u in de buurt. Dit is een speciale cursus om te leren showen en deze wordt bij de meeste grote hondenscholen wel gegeven.

Ook al lijkt het “showen” van uw hond u misschien wat overdreven, we willen u toch aanraden om eens een kijkje te komen nemen op een show, bijvoorbeeld de EVN Clubmatch. U zult veel honden en Eurasier zien, het is een leuke dag weg waar u best nog wat van op kunt steken en er staan vaak veel leuke kraampjes waar allerlei spulletjes aangeboden worden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!