Meedoen aan een GEK-test? Laat het ons weten! En veel is voor 20% korting te koop in ons EVN-winkeltje!

Extra aandacht voor hotspots

Een hotspot begint als een kleine irritatie op de huid. Hierbij valt te denken aan een beet van een ander dier of insect of een wondje, scheurtjes in de huid, bultjes, vlooienbeten, krassen, schrammen of sneetjes, problemen met de anaalklieren of onderliggende allergieën. Onjuiste vachtverzorging is ook een vaak voorkomende oorzaak. Dit alles irriteert, jeukt en/of doet pijn. Uw hond kan hotspot ook oplopen door tussen pas gemaaid gras te lopen waar berenklauw staat. De sappen die uit berenklauw lopen kunnen ook irriterend zijn en veroorzaakt dezelfde symptomen als een tekenbeet. Het dier kan er niet van afblijven en krabt of bijt zich op die plek om ervoor te zorgen dat de pijn of jeuk stopt. Dit zorgt er echter voor dat het alleen nog meer gaat ontsteken, wat leidt tot nog meer pijn en jeuk. In een poging om de hotspot te stoppen, verergert de hond het probleem dus alleen maar. (Bron: Wikipedia & Wikihow)

Onze Eurasiers hebben een (lange) dubbele vacht. Het alleen uitblazen van de vacht kan op den duur ook zorgen voor hotspot-problematiek. Uitblazen van de losse haren en vocht is vaak niet afdoende ten tijde van warmte en zeker niet bij waterminnende Eurasiers. Bepaalde lichaamsregio’s kunnen dan echt een hotspot ‘hotspot’ zijn.

Probeer het haar bij de beschadigde huid kort te houden. Onderhaar is het dikst rond de belangrijkste (loop)spieren: schouders, nek, heupen en dijen. Los onderhaar verplaatst enigszins achterwaarts. In het gebied rond de staart hoopt het zich enigszins op, met name omdat laatste stukje rug naar beneden gaat, maar de “opstaande” staart het losse onderhaar vervolgens als het ware tegenhoudt. Blijft het losse onderhaar te lang zitten, dan gaat het vervilten en trekt het aan de huid. Onder het vilt verzamelen zich bacteriën en het likken en knauwen van de hond maakt het gebied vochtig. Is de huid eenmaal beschadigd, dan grijpt de bacteriële infectie (onder het “vilt”) rap om zich heen en de hotspot is geboren…

Blijf er voor waken dat u de staart, broek, oren en oksels op een correcte manier blijft verzorgen en dus ook gebruikmaakt van juiste borstels/kammen om de ondervacht goed te verwijderen. Maak korte halen, dicht op de huid telkens een plekje hoger en tegendruk gevend op de huid boven de werkplek. Hiermee voorkomt u dat u aan de huid trekt en daarmee de hond pijn doet. Met name het deel rond de staart met het herderharkje goed uitkammen. Dit vergt wel enige handigheid en geduld.

Een verzorgingstruuk: de borstel/kam schuin inzetten en korte halen omhoog maken, dan neemt hij veel meer en dieper mee dan lange halen, én van beneden naar boven werken en van achter (staart) naar voren (nek) simpel gezegd.

In de periode van het verliezen van het laatste puppyhaar horen we vaak over hotspots. Tot dan toe hebben eigenaren nog niet echt hoeven kammen en hebben nog geen echte rui meegemaakt!

Voorkom veel leed door uw hond goed te verzorgen: lees u in, zoek video’s op YouTube en vraag collega-eigenaren om tips!

Kap op vanwege hotspot
Voorkom als het kan een hotspot bij uw hond. Deze Eurasier sliep tijdens een warme kampeervakantie buiten de tent. Ze kreeg een hotspot aan haar staart toen ze na muggenbeten aan haar staart begon te knauwen vanwege de ontstane jeuk. Gelukkig werd de hotspot op tijd ontdekt en sloeg de dierenartsbehandeling met antibiotica, ontstekingsremmer en pijnstiller goed aan. Wel betekende dat vele dagen intensieve verzorging en het dragen van een kap om te voorkomen dat ze aan de wond bleef likken. Wat achteraf wel fijn voor haar is, is dat ze sindsdien in de binnentent mag slapen om kans op herhaling te voorkomen.

Deze tekst staat vanaf nu ook onderaan onder het menu “Verzorging