Inschrijven voor de Kampioenschapsclubmatch kan nog t/m 30 april. Wandel gezellig mee op 15 mei in Baarn.

Voeding

Welk voer is het beste?

Over voeding zijn veel verschillende meningen. Dit is logisch want alle merken hondenvoer hebben hun voor- en nadelen. Maar welk hondenvoer kunt u uw hond nou het beste geven? En in welke vorm (droge brokken, blikvoer, vers gekookt, vers rauw voer of iets daar tussenin)? Een concreet antwoord op die vraag kunnen wij als rasvereniging niet geven. Het advies dat wij u wel kunnen geven: voer met uw ogen!

Kijk naar uw eigen hond. Is uw hond gezond en levenslustig en heeft hij/zij een goede ontlasting en een mooie glanzende vacht? Dan is het voer wat u geeft waarschijnlijk prima voor uw hond! Is dit echter niet zo, dan zult u verder moeten zoeken. Het makkelijkste is dan om gewoon verschillende soorten voer uit te proberen en goed te kijken naar uw hond. De EVN kan u hierbij helpen als vereniging. Door middel van de ervaringen van onze leden.

Wat we hier in ieder geval wel kunnen doen is u iets vertellen over de ervaringen die wij als Eurasier-eigenaars hebben.

“Moeilijke” eters

Sommige Eurasiers zijn “makkelijke” eters. Deze eten alles en doen nooit moeilijk. Heerlijk is dat! Misschien dat u dan op moet letten dat uw hond niet te zwaar wordt.

Vaker komt het echter voor dat Eurasier geen “makkelijke” eters zijn. Dit begint vaak al vroeg, als de pup bij u thuis komt. De meeste fokkers geven u wat van het eten mee dat de pup gewend is om bij hen “thuis” te krijgen. Als u denkt dat de pups dit dan bij u thuis ook graag eten, dan moeten wij u teleurstellen. Uit ervaring blijkt dat dat lang niet altijd zo is.

Er zijn verschillende manieren om met “moeilijke” eters om te gaan. Een pup is nog jong en moet zich ontwikkelen en groeien. Daarvoor is voeding echt noodzakelijk. Een pup die echt helemaal niet eet, kan een probleem hebben en het is verstandig om dan eens bij de dierenarts langs te gaan. Dat is natuurlijk ook bij een volwassen Eurasier die niet wilt eten geen overbodig advies. Zeker als hij/zij plotseling niet meer wilt eten. Er zijn er echter ook die geen medische problemen hebben, maar toch slecht eten.

Misschien dat de volgende tips u op weg kunnen helpen:

  1. Geef meerdere maaltijden verdeeld over de dag. (evt. meer dan de 4 van een pup van 8 weken. Bij volwassen honden zijn er regelmatig die bijv. ’s morgens geen honger hebben maar ’s avonds of later in de middag dat wel hebben.
  2. Geef het eten nooit voordat u langdurig gaat autorijden, een lange wandeling gaat maken of bijvoorbeeld naar puppycursus gaat, maar liever een tijdje erna.
  3. Geef vooral nooit te veel in 1 keer. (Beter dat uw pup staat te kijken of er nog iets komt, dan dat er een restje overblijft!)
  4. Laat het eten nooit langer dan 20 minuten staan. Eten dat langer staat bederft misschien niet meteen, maar het wordt er ook niet lekkerder op. Het is beter om bijv. de droge brokken even terug te doen in een luchtdichte doos en te bewaren voor later.
  5. Schenk er vooral niet teveel aandacht aan dat de hond niet eet. (Dus niet ernaast gaan staan en zeggen hoe lekker het wel niet is!)
  6. Probeer het eten eens “op te vrolijken” met een beetje geraspte kaas, of een drupje olie voor de echt moeilijke eters.
  7. Probeer ander eten. Een allergische reactie op bepaalde soorten voer komt wel eens voor. Soms komt het voor dat een hond daarom niet eet.
  8. Geef ook eens kwark, yoghurt, biogarde of hüttenkase. Hierdoor wordt de darmflora gestimuleerd en vaak ook de eetlust. Een goede darmflora heeft bovendien ook een gunstige uitwerking op het immuunsysteem.
  9. Let op de hoogte van het eiwitpercentage in de voeding. (ook proteïne genoemd) Bij droogvoer liever niet hoger dan 24%.
  10. Puppyvoer zeker niet langer dan 6 maanden geven. Daarna overschakelen op volwassen voer.
  11. Veel Eurasiers worden afwisselend gevoerd. Soms twee verschillende merken voer, soms ’s morgens brokjes en ’s avonds vlees. Als het eten problematisch blijft kan dit een reden zijn om ook eens iets dergelijks te proberen.
  12. Veel Eurasiers hebben perioden dat ze slecht eten. Bekend is bij teefjes de periode tijdens de loopsheid en er vlak na, bij reuen is het vaak als er loopse teefjes in de buurt zijn.

Voedingstabel op de verpakking

De Eurasier heeft over het algemeen gewoon iets minder eten nodig dan op de verpakking van veel brokken staat aangegeven. Dus wees niet ongerust als de hoeveelheid voer niet overeenkomt met wat de hond volgens de verpakking zou moeten eten. Belangrijker is of hij of zij gezond is, op gewicht is, de vacht fris ruikt, er goed uitziet en de hond actief is.

Groeitabel pups

Om te weten of uw pup goed groeit kunt u haar of hem wekelijks wegen.
Wilt u weten of uw pup op gewicht is? Dan kunt u bij uw fokker om informatie vragen. Liever een iets te lichte pup, dan een te zware.